InleidingIn ons land worden jaarlijks ruim 10.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een circulatiestilstand.
In 80% van de gevallen gebeurt dat thuis en in 20% vindt dat plaats op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. |
![]() |
|
Deze handelingen zullen in het algemeen niet leiden tot herstel van de circulatie, maar zullen vooral het ontstaan van schade aan hersenen en hart, als gevolg van de circulatiestilstand vertragen. Bij een circulatiestilstand die slechts enkele minuten bestaat, is de kans dat de onderliggende hartritmestoornis ventrikelfibrilleren betreft 60-70%. |
Voorwoord
Ventrikelfibrilleren (VF), ook wel kamerfladderen genoemd, is een toestand waarbij de spiervezels van de hartkamers wel samentrekken, maar niet gecoördineerd.
Hierdoor heeft het hart geen pompfunctie meer en is er sprake van een circulatiestilstand. Defibrilleren is dan noodzakelijk, middels een defibrillator, ook wel AED (Automatische Externe Defibrillator genoemd.
Een ventrikelfibrillatie komt veel voor bij acute onwelwordingen.
Als je iemand op straat, in de winkel, op het werk, op school of thuis plotseling onwel ziet worden, is de kans groot dat de patiënt te maken heeft met een op hol geslagen hart.
Het is dan belangrijk om binnen tien minuten met behulp van een AED een stroomstoot te geven.
In dat geval is er 70 procent kans dat deze hartritmestoornis opgeheven wordt en het hart weer normaal gaat kloppen.
Na die tien minuten fibrilleren is er meestal sprake van een volledige hartstilstand. Zolang het hart fibrilleert, kun je met een AED werken. Heb je geen AED in de buurt, ga dan in elk geval reanimeren, want daardoor hou je het ventrikelfibrilleren langer in stand.
Dat kan net genoeg zijn tot de ambulance komt.
De cursus heeft alleen al daarom een toegevoegde waarde boven de cursus leren reanimeren.
De cursus AED is slechts toegankelijk voor mensen die eerst een basiscursus reanimatie hebben gevolgd en die daarvan een geldig certificaat hebben.
De cursus AED is een zinvolle, nuttige en vaak levensreddende toevoeging na de cursus reanimatie. Ik kan dan ook iedereen adviseren om de eerder met succes gevolgde cursus reanimeren af te
ronden met de cursus AED.
Jan Franssen
Verpleegkundig teamleider Spoedeisende Hulp van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond,
Cursusleider Reanimatie Hartpatiënten Nederland.